Parodontolog.si
Parodontolog.si
Parodontolog.si

IMPLANTOLOGIJA

Zobni vsadek je umetna zobna korenina, ki se ga vstavi v čeljustno kost in nosi zobno krono ali zobni mostiček. Namenjen je zamenjavi že izgubljenih zob. Idealni kandidat za nadomestitev izgubljenega zoba z zobnim vsadkom mora imeti dobro ustno higieno in ustno zdravje, ter zadostno količino čeljustne kostnine. Zgornje starostne omejitve za vstavitev zobnih vsadkov ni. Pri spodnji pa smo bolj previdni, saj mora biti zaključena telesna rast, zato se teh posegov navadno poslužujemo po 18 letu starosti. Indikacije so manjkajoč en ali več zob in popolna brezzobost. Poseg je relativno ne invaziven. Kljub vsemu pa je to kirurški poseg, zato so prisotne kontraindikacije, relativne in absolutne, ki omejujejo ali preprečujejo intervencijo. Absolutne kontraindikacije so: imunske motnje (levkemija), motnje v strjevanju kosti (ciroza jeter, trombocitopenija), nedavno preboleli srčni zastoj, kemoterapija (bisfosfonati), radioterapija (znotraj 5 let), aktivno zdravljenje malignih bolezni, zloraba drog ali drugih zdravil in psihiatrično zdravljenje. Relativne kontraindikacije so: nekontrolirana sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, hipotiroidizem, tudi kajenje.

Z vstavitvijo zobnih vsadkov v čeljustno kost se lahko zdravi delno ali popolno brezzobost, kar izboljša žvečno in govorno funkcijo. Z vsadkom se lahko nadomesti:

  • posamezen manjkajoč zob, tako se ohrani sosednje zobe nedotaknjene, saj ni potrebno brušenje vsaj dveh sosednjih zob zaradi izdelave mostička.
  • več manjkajočih zob, kjer se tako kot pri posameznem manjkajočem zobu ohrani sosednje zobe nedotaknjene, saj ni potrebno brušenje sosednjih zob zaradi izdelave mostička, pacient se lahko izogne tudi izdelavi delne snemne proteze.
  • popolna brezzobost, kjer ob izgubi vseh zob postane nošenje totalne proteze zaradi slabe stabilnosti pogosto težavno, funkcionalnost proteze pa slaba. Vsadke se uporabi za pričvrstitev proteze, ki se ji s tem izboljša stabilnost. Čeprav je protezo še vedno mogoče sneti, je njena funkcionalnost boljša kot pri protezi brez vsadkov. Popolno brezzobost je mogoče sanirati tudi s totalnim fiksnim mostičkom na vsadkih, vendar je potrebno večje število vsadkov kot pri snemni protezi.


VSTAVITEV:

  • pregled, ta obsega pregled celotne ustne votline in analizo rentgenskih posnetkov, predvsem tridimenzionalnih slik računalniške tomografije.
  • vstavitev vsadka, poteka v lokalni anesteziji, ki omogoča neboleč kirurški pristop skozi dlesen do kosti in s tem mesta vstavitve vsadka. S posebnimi svedri se pripravi kostno ležišče in vanj vstavi vsadek. Po potrebi se lahko dogradi kost. S sluznico se pokrije vsadek in zapre s kirurškimi šivi (zaprto celjenje). V nekaterih primerih se vsadek ne prekrije z dlesnijo in se nanj privijači celitveni opornik (odprto celjenje). Po posegu je lahko prisotna prehodna oteklina, bolečine so običajno blage. Šive poberemo 7-14 dni po posegu.
  • odkritje vsadka, pri zaprtem celjenju je potrebno po določenem času (3-6 mesecev) nad vsadkom prekiniti sluznico, ter vanj priviti celitveni opornik.
  • protetična nadgradnja, 2-4 tedne po odkritju se lahko prične izdelava protetične nadgradnje. Pri odprtem celjenju, kjer preskočimo fazo odkritja vsadka, se izdelava protetične nadgradnje začne po 3-6 mesecih. V nekaterih primerih se protetična nadgradnja naredi takoj po vstavitvi, vendar je ta nadgradnja začasna, ki se kasneje zamenja s trajno.